Gard-e-ghooreh
Poeder van onrijpe druiven
Gard-e-ghooreh
Ghooreh-producten
GARD-GHOOREH

Gard-e-ghooreh گرد غوره

Gemalen onrijpe druiven

Het drogen en vermalen van onrijpe druiven is één van de manieren om druiven lang houdbaar te maken. Net als ab-e-ghooreh, de Iranese verjus, wordt dit poeder gemaakt van een speciaal voor dat doel geteeld druivensoort.

Gard-e-ghooreh (gard-e ḡūra) is één van de vele vruchtenpoeders die je in de Perzische en Mughal keuken kunt vinden.

Voor de bereiding van gard-e-ghooreh wordt de druif onrijp geplukt, vóórdat er suikers gevormd worden. Een populaire druivensoort hiervoor is de langwerpige Rish-baba druif, wiens bladeren bovendien als kookblad gebruikt worden, zoals voor het bereiden van dolma's.

In Iran hadden veel huishoudens hun eigen wijnstok, zodat ze konden beschikken over verse druiven, en er hun eigen ab-e-ghooreh en gard-e-ghooreh van te maken, of één van de vele andere 'bewaartrucs' die men al eeuwen toe past. Of ze in te vriezen.

Zelf gard-e-ghooreh maken ? Dat gaat als volgt. Was de druiven zorgvuldig, en verwijder daarna de steeltjes. Dep de druiven voorzichtig droog, en leg ze op een doek of vocht opnemend papier. Laat ze enkele dagen op een zonnige, geventileerde plek liggen, tot de druiven door en door droog zijn. Of droog ze in een droogmachine.Maal deze daarna fijn.

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

Gard-e-ghooreh is in de Aziatische (veelal Perzische of Indiase) speciaalzaak verkrijgbaar onder de naam 'sour grape powder'.

Culinair gebruik en bereiding

Gard-e-ghooreh wordt gebruikt als zuur kruid, net als sumac of mangopoeder. Je kunt er vis en gevogelte mee marineren, of stoofgerechten of soepen mee op smaak brengen. Maar het is ook heerlijk in een salade.

Bronvermelding update mei 2020

Ab-gura | Encyclopædia Iranica publ 1982 Ghoreh & abghoreh | Fig and quince